17 Mayıs 2010 Pazartesi

Tebrikler Bursaspor

.
Bursaspor sadece şampiyon olmadı.Dengeleri de değiştirdi;

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un geliri düşmüş oldu. Yeni şampiyon Bursaspor yaklaşık 40 milyon TL'nin de sahibi oldu.
Ocak ayında yapılan 4 yıllık yayın ihalesi, beklentilerin de üstünde rekor bir değerle sonuçlanmıştı. Mevcut yayıncı kuruluş yıllık 321 milyon dolarlık bedelle ihaleyi yeniden kazanmıştı. B ve C lisansları ile birlikte, kulüplerin paylaşacağı toplam rakam yaklaşık 360 milyon dolar'a çıkmıştı.
Kulüplerin yayın gelirinin iki kattan daha fazla artaması ve pasta büyüyünce, paylaşımla ilgili spekülasyonlar da başlamıştı. Kimi haberlerde ya da yazılarda, yayın gelirlerinin dağılımı yüzünden, Bursaspor'un şampiyonluğunu istemeyen kulüpler olduğu bile yazılıp çizilmişti.
2005 yılına kadar, geçmişte şampiyon olmuş dört büyükler, yayın gelirinin % 50'sini, yani yarısını alıyorlardı. Bu sistem, şampiyon olmamış takımların aleyhine adaletsizlik olarak gösteriliyordu. 2005 yılında yapılan değişiklikle daha adil bir sistem kuruldu. Buna göre, önümüzdeki yıl, gelirin sadece % 11'i geçmişte şampiyon olmuş takımlara verilecek.

YÜZDE 35'İ EŞİT
Yayın gelirlerinin % 35'i dayanışma payı olarak bütün kulüplere eşit dağıtılacak; % 45'i takımların aldıkları puanlara göre, % 9'u ise sene sonunda oluşan puan sıralamasına göre ilk altıya giren takımlara verilecek.
Buna göre, toplam gelirin % 89'u gibi büyük çoğunluğunun, önceden ilan edilen performans kriterleri gözetilerek gayet adil paylaştırıldığı belirtildi.
Bursaspor'un şampiyonluğu en çok Fenerbahçe'yi etkiledi. Çünkü, yayın gelirlerinin 'şampiyonluk primi'ne göre verilen % 11'i geçmişte şampiyon olmuş takımların şampiyonluk sayılarına göre verilecek. Bu yıla kadar Fenerbahçe ve Galatasaray 17'şer, Beşiktaş 11, Trabzonspor ise 6 kez şampiyon olmuştu. Bu yılla birlikte toplam 52 şampiyonluk olduğu için, yeni ihale rakamına göre bu kulüplerin şampiyonlukları başına alacakları para yaklaşık 750 bin dolar.

GELECEK YILLARI ETKİLEYECEK
Bursaspor şampiyon olduğu için bu parayı Bursaspor almaya hak kazandı. Bu durumda Bursaspor, şampiyonluk priminden her yıl pay almaya hak kazandı.
O yüzden bu yılki performansları gelecek yıllardaki gelirlerini de etkileyecek. Şampiyon olmamış takımların gelirlerinde bir azalma olmayacak. Yeni sisteme göre, daha başarılı takım daha yüksek yayın geliri elde edecek.
2009-2010 sezonunun şampiyonu Bursaspor, tarihe geçen şampiyonluğunun yanı sıra, büyük de bir maddi gelirin sahibi oldu. Bursaspor'un, sezon boyunca ortaya koyduğu performansın yanı sıra, şampiyonluk primi ile Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılmanın getireceği 5 milyon euro ile birlikte yaklaşık 40 milyon liranın sahibi olacak.
Performans ve şampiyonluk primlerinden kazanacağı tutarın 16 milyon lira, Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılacağı için grup maçlarına katılımdan dolayı ve yayın havuzundan 23 milyon liranın üzerinde bir gelir gelmesi bekleniyor.
Şampiyonlar Ligi'ne kalabilmek için 2 ön eleme oynamak zorunda kalan Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'ne katılamazsa Fenerbahçe için ayrılan yayın geliri (5 milyon euro) de yeşil-beyazlı ekibe verilecek.

Hiç yorum yok: